Fi’il Dengan Makna Masdar

 

 (إن الذين) terdiri daripada إِنَّ dan isimnya iaitu الذين.

 

 كفروا ialah ayat yang terdiri  daripada fi’il dan fa’il yang tidak di’irabkan kerana berstatus sebagai silah isim mausul.

 

سوآء – mempunyai dua irab iaitu

i) khabar yang didahulukan (khabar muqaddam)

ii) khabar kepada انّ.

 

عليهم – jar majrur yang bermuta’alliq dengan سوآء

 

ءانذرتهم – hamzah istifhamnya  bermakna hamzah taswiyah (hamzah penyamaan iaitu yang menyamakan dua hal). Ada dua cara irab:

 

i) Kata kerja selepasnya iaitu انذرت dita’wil sebagai masdar. Keseluruhan ayat ini  – ءانذرتهم – diirabkan sebagai mubtada’ yang diakhirkan (mubtada mu`akhar) atau

 

ii) ءانذرتهم ialah pelaku (فَاعِل) kepada سوآء yang diguna sebagai masdar. Oleh itu  keseluruhan ayat - سواء عليهم ءانذرتهم -  diirab sebagai khabar انّ.

 

 

 

  • July 26, 2013
  • Basooir
  • Lesson / Tafaqquh

Discuss

Abdul Qohhar

Assalamu alaikum. Ustadz, izinkan saya ikut menimba ilmu yang disampaikan oleh ustadz. Saya dari Indonesia. Mohon maaf jika sedikit berbeda bahasa melayunya. Terima kasih.


Zaharudin Nawi

Terima kasih kerana mengikuti perkongsian kami. Jika ada apa-apa kesilapan dalam video jangan segan untuk memberitahunya.


Normah

Asalamualaikum Ustaz, saya sangat menshukuri mendapat pengajaran melalui sesawang ini. Izinkan saya berkongsi ilmu Ustaz  bersama2 teman dan peminat nahu dan saraf yang lain. Semuga Allah melimpah kan Rahmat Nya pada Ustaz dan semua yang menjayakan pembelajaran dan perkingsian ini melaluinsesawang UstazLeave a Reply

Your email address will not be published.


You may use these HTML tags and attributes: %s
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>