Sahih Bukhari

 

Kitab Sahih Bukhari merupakan buku koleksi Hadis yang disusun oleh Imam Bukhari (nama lengkap: Abu Abdullah Muhammad bin Ismail bin Ibrahim bin al-Mughirah al-Ja’fai) yang hidup antara 194H hingga 256H.

 

Koleksi hadis yang terkandung dan tersusun dalam sahih ini diterima sebagai salah satu daripada himpunan hadis yang terbaik kerana Imam Bukhari menggunakan kriteria yang sangat ketat dalam menyaring hadis-hadis peringkat paling sahih. Maka tidak hairanlah jika ulama mengklasifikasikannya sebagai Kitab yang kedua paling murni selepas Kitabullah, Al-Quran Al-Karim. Imam Bukhari menghabiskan waktu selama 16 tahun untuk menyusun koleksi ini dan menghasilkan, menurut Al-Hafiz Ibn Hajar, 2,602 hadis dengan 9,802 pegulangan. Semua hadis-hadis sahih disusun mengikut kitab dengan unit-unitnya yang kecil yang dinamakan Bab.

 

Alhamdulillah, Basooir akan cuba berkongsi pengajian Kitab ini melalui rakaman kelas awam di Universiti Malaya. Semoga bermanfaat.

 

Kitab Solat

Video Tips: Klik ikon Youtube untuk ke page Youtube dan klik "About" untuk pilih  Indeks Bab dan skip video ke bab tertentu.
BabTajukMasa
44

45
Memutuskan Hukum Dan Li’an Antara Lelaki dan Wanita di Masjid

Apabila Seseorang Memasuki Rumah Orang Lain (Untuk Solat), Apakah Seseorang Boleh Mengerjakan Solat di Tempat Yang Ia Suka Atau Mengikut Arahan Tuan Rumah dan Tidak Mencari-cari Tempat Sendiri
1:17:19
57

58

59
Wanita Tidur Di Dalam Masjid

Lelaki-lelaki Tidur Di Dalam Masjid

Solat Ketika Kembali Dari Permusafiran
1:08:15
  • September 17, 2013
  • Basooir
  • Lesson / Tafaqquh

Leave a Reply

Your email address will not be published.


You may use these HTML tags and attributes: %s
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>