Kaedah belajar Bahasa 'Arab?

Home Forum Diskusi Umum Kaedah belajar Bahasa 'Arab?

This topic contains 2 replies, has 2 voices, and was last updated by  Ammar Yasir 5 years, 5 months ago.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #2867

  Ammar Yasir
  Participant

  salam. ustaz. ana nak minta pandangan ustaz. ada ustaz ana cakap. untuk belajar ‘Arab. kena kembalikan sistem pondok. bermula dengan alAjrumiyyah dan hafal amthilah tashrifiyyah(karya kiyai Muhammad Ma’shum bin ‘Ali)..
  namun, fi hazihi alayyami, timbulnya pelbagai kaedah untuk belajar Bahasa yang istimewa ini?

  sahabat2 Basooir juga boleh kongsikan pandangan anda.. :D

  #2888
  Zaharudin Nawi
  Zaharudin Nawi
  Keymaster

  Belajar apa-apa bahasapun kaedah bukan matlamat. Kaedah hanyalah terbit melalui pengalaman manusia. Sebelum kitab AlJurmiyah lahirpun dah ada kitab lain yg org guna. Kitab laintu pun dpt melahirkan ramai tokoh yg pandai bahasa Arab. Ada org yg belajar melalui kitab Aljurmiyah dan sebagainya tapi tak pandai-pandai juga Arab. Tak dapat dinafikan ada org yg pandai bahasa Arab dgn hanya menggunaka Aljurmiyah.

  Malah madrasah di India guna kitab Parsi utk belajar bahasa Arab walaupun Parsi bukan bahasa ibunda, bukan juga bahasa persuratan dan tidak juga bahasa komunikasi mereka.

  Satu lagi kita kena jelas apa yg dimaksudkan dgn pandai bahasa Arab. Pandai nahu ke, saraf ke, irab ke, mengarang ke, bercakap ke, berpidato ke, bersyair ke, menulis syair ke, baca kitab turath ke, baca kitab moden ke…banyak kategorinya kan? Kalau Aljumriah dan Amthilah Tasrifiyah tu kan dua aspek sahaja iaitu nahu dan saraf dari aspek-aspek bahasa Arab yg bermacam-macamtu.

  Kelemahan kadang2 bukan disebabkan teknik atau kitab apa yg digunakan. Kdg ia ada kena mengena dgn faktor lain spt sikap,persekitaran, matlamat, kesungguhan, kesabaran dll. So kita boleh pilih kitab dan teknik yg kita suka utk permulaan kemudian kita tambahkan dari semasa ke semasa teknik org lain atau kitab yg org lain gunakan, tak kiralah moden ke klasik ke, pondok ke universiti ke. Janji berterusan menampung kekeurangan yg ada. Tak semua teknik dan kitab dpt menyelesaikan semua perkara. Semuanya dtg dari Allah manusia hanya berusaha.

  #2889

  Ammar Yasir
  Participant

  Terima kasih ustaz. Ana setuju. Itulah yang ana fikirkan dan alami sekarang. Semakin semangat rasanya… :D

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

You must be logged in to reply to this topic.

 • November 28, 2013
 • Ammar Yasir